Cordyceps sinensis (Kínai hernyógomba): a Himalája Viagrája

Cordyceps: természetes teljesítményfokozó gyógygomba

mellékhatások nélkül 

Cordyceps sinensis az egyik legjobban becsült orvosilag alkalmazott gombafajta, amely igen jól ismert a Hagyományos Kínai Orvoslás táplálékkiegészítői között. A Cordyceps-et sikeresen szaporították a DXN farmján laboratóriumi körülmények között és magasabb hatóanyag tartalmat sikerült elérniük.

Kínai hernyógomba árus a piacon éppen kimér egy adagot a Cordycepsből
A Cordyceps fizikai és szellemi teljesítményfokozó hatása miatt a legkeresettebb gyógynövény volt az akkori piacon.

A Kínai hernyógomba kivonat hosszútávú szedése javítja az immunrendszeri funkciókat, optimalizálja a szervek működését, ezáltal igen hatékony az egészségmegőrzésben. A kutatások azt mutatták, hogy a Kínai hernyógomba nagy mennyiségben tartalmaz Cordyceps savat, poliszaharidokat és B-12 vitamint.

A Cordyceps sinensis jótékony hatásai:

 • tisztítja a légutakat
 • serkenti a veseműködést
 • javítja az immunrendszer hatékonyságát
 • harmonizálja a máj és a béltraktus működését
 • a Hagyományos Kínai Orvoslásban az impotencia gyógyszereként is használják
 • csökkenti a koleszterin szintet
 • emeli a szövetek oxigénszintjét

A Cordyceps felfedezésének legendája

Tibet és Nepál hegyei közt évszázadok óta él a legenda egy csodálatos élőlényről, mely előbb rovarból/hernyóból növénnyé, majd később növényből ismét rovarrá/hernyóvá alakul. A legenda szerint élt egyszer egy pásztor, aki a jakjait legeltette a havas fennsíkokon. A jakok, mint rendesen, megpróbáltak a jeges vidéken némi eleséghez jutni, így miután patáikkal megkaparták a havat, mindent megettek, amit találtak, a friss fűvel együtt a Cordyceps-et is.

A tibeti jakok egyik kedvence eledele a vadon termő kínai hernyógomba
Háziasított jak legelészik a tibeti szent Yamdrok tónál. Kép forrása: Wikipedia

A pásztor nem értette, mitől bírják olyan jól a magaslati levegőt, így figyelni kezdte őket, hisz ami jó lehet a jakoknak, az talán az embereknek is hasznos lehet. A vizsgálatai során kiderítette, hogy a jakok egy különös alakú gombát esznek, amelyik egy hernyó holttestéből nőtt. A vakmerő pásztor végül önmagán is kipróbálta a gombát. Megette és elégedett volt az eredménnyel. Ennek hatására a törzs tagjainak is ajánlotta. Hamarosan a törzs tagjai mind megismerték és használták a Cordyceps-et.

Megismertették a buddhista szerzetesekkel is, akik szintén továbbadták a tudásukat, így a Cordyceps híre végül eljutott Kínába is. Egyszer a császár orvosa is kapott belőle és úgy határozott, hogy ebből a különleges gombából csak a császári palota falain belül élők kaphatnak. Mindenki, aki rátalált egy példányra, köteles volt azt beszolgáltatni.

A DXN-es Kínai hernyógomba termékekben nincs hernyó!

Aggodalomra semmi ok: a Cordyceps-et ma már ,,hernyómentesen” termesztik!

A kínai hernyógomba felhasználása

A klinikai vizsgálatok eredményei alapján az adott összetételű és adott hatóanyagokra standardizált Cordyceps-kivonatok és készítmények az alábbi betegségek mérséklésében alkalmazhatók:

 • májbetegségek például hepatitis B, krónikus májcirrózis
 • krónikus veseelégtelenség és vesegyulladás
 • légzőszervi megbetegedések pl. asztma, tüdőgyulladás
 • daganatos megbetegedések pl. emlőrák, tüdőrák adjuváns (kiegészítő) kezelésében
 • anyagcserezavarok, diabétesz
 • szív- és érrendszeri megbetegedések pl. érelmeszesedés kezelésében
 • az öregedés folyamatával együtt járó tünetek pl. krónikus fáradtság, vérkeringés gyengülése, memória és szexuális zavarok
A Hagyományos Kínai Orvoslást doktorai
A Hagyományos Kínai Orvoslásban járatos doktorok is tisztelettel beszéltek a Kínai hernyógombáról.
Kép forrása: Liao Yuqun Hagyományos Kínai Orvoslás

Cordyceps-történelem

A kínai hernyógomba a mintegy 400 tagot számláló Cordyceps nemzetség gyógyászati szempontból kiemelt jelentőségű tagja, amely Kína és Tibet 3000 méteres tengerszint feletti régióinak hideg, havas és mocsaras területein nő.

E gomba ismerete és használata a tradicionális tibeti gyógyászatból került át a hagyományos kínai gyógyászatba. A különböző irodalmi források adatai nagyon eltérnek arról, hogy mióta használják Kínában, azt azonban mindenképpen el lehet fogadni, hogy használata több mint 1000 évre nyúlik vissza.

Használatát elsősorban a hosszan tartó betegség után a legyengült szervezet felerősítésére javasolják.

A Cordyceps hagyományos alkalmazásai:

 • tüdő- és veseműködés erősítése
 • köhögés csillapítása
 • a tüdő- és a hörgők váladékának csökkentése
 • tuberkulózis
 • vérzékenység –
 • impotencia –
 • rendszertelen menstruáció –
 • időskori gyengeség és
 • alsó háttáji fájdalom kezelése
 • éjszakai izzadás megszüntetése
 • az idegrendszer erősítése

Cordyceps: a sportolók barátja

A Kínai hernyógomba fokozza a fizikai – így a szexuális – teljesítőképességet is.

A Cordyceps kapszula egyike azon DXN termékeknek, melyeket napi szinten fogyasztok én is. Általában 2-3 szemet szedek, mozgástól és aktuális erőnléti/egészségi állapotomtól függően.

A hobbi sportom, a BMX Flatland (talaj) erős koncentrációt is igényel a testi igénybevétel mellett. Kevésbé vagyok a DXN Cordycepstől fáradékony, és hamarabb regenerálódok.

Mikor megfázok, vagy benyelek egy kis vírust véletlenül – ami elkerülhetetlen, ha emberek közé járunk – akkor nem enged leépülni, nagyon hamar talpra állok tőle.

BMX Flatland kerékpáros extrémsport
Egyik kedvenc BMX Flatland kerékpár trükkömet (backpacker) mutatom be Tokajban a Harlee Cup-on

Cordyceps az olimpián

A Cordyceps 1993-ban került a nyugati sportolók és a felkészítésükben közreműködő szakemberek érdeklődésének középpontjába, miután az 1993-as szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon (Stuttgart) a kínai futónők mindenki megdöbbenésére 3 számban (1500 m, 3000 m és 10.000 m síkfutás) is arany érmet szereztek. A felkészülésük alatt az olimpiai csapat orvosának tanácsára az atléták rendszeresen Cordyceps-et fogyasztottak. Rá egy hónapra a Kínai Nemzeti Játékokon a csapat egyik tagja, Wang Junxia a VB-arany mellé újabb elismerést szerzett hazájának és a Cordyceps-nek, többek között megdöntötte 10.000 m-es síkfutás női világcsúcsát is.

Xue Zhang Xi kínai bronzérmes olimpikon
Xue Zhang Xi kínai bronzérmes olimpikon. Kép forrása: Flickr

A Cordyceps azóta is folyamatosan a nyugati (sport) tudományos élet érdeklődésének középpontjában van. Számos kutatás próbálta igazolni vagy cáfolni az ázsiai kutatók eredményeit. 2003-ban Koh és munkatársai egereken végzett vizsgálatokkal igazolták, hogy Cordyceps sinensis micéliumából készült forró vizes hatóanyag-frakciók napi 150 mg/tskg, illetve 300 mg/tskg mennyiségben eredményesen voltak képesek növelni az úszóteljesítményt, ugyanakkor gátoltni a koleszterinszint növekedését.

Chen és társai 2010-ben egészséges, idősebb alanyokat vontak be kettős vak, placebo kontrollált vizsgálatukba. A vizsgálat során 50 fő, 50–75 év közti, egészséges férfit vizsgáltak. A vizsgálat 12 hete során az egyedek napi háromszor kaptak kapszulákat, melyek egy része 333 mg hatóanyagot, más része placebót tartalmazott. A kísérleti tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a Cordyceps-fogyasztás hozzájárulhat az egészséges, idősebb egyedek jólétéhez (homeosztázisához) és javíthatja fizikai teljesítőképességüket.

A pekingi olimpia záróünnepsége
A kínai olimpikonok számos dobogós helyet szereztek a Cordyceps fogyasztásának is köszönhetően. Kép forrása: Wikimedia Commons

Ahhoz, hogy a Cordyceps sinensis sportteljesítményekre gyakorolt hatását a nyugati tudomány számára is meggyőző módon lehessen igazolni (vagy cáfolni), még számos vizsgálatra lesz szükség. Szükség lenne a vizsgálatba vont termékek körének kibővítésére is.

Ez az átszerkesztett blogbejegyzés az előző oldalamról való, 2014. 04. 09-én tettem fel eredetileg.