Ganoderma lucidum (Reishi, Lingzhi)

A Gyógynövények Királya

A Ganoderma gyógygomba a Hagyományos Kínai Gyógyászatban évezredek óta egy megkülönböztetett tiszteletben lévő gyógynövény. A Reishi gombát több mint 200 gyógynövény közül sorolták a legelső helyre, és így emlegetik: a Gyógynövények Királya.

Fényes vörös Reishi gomba a DXN farmján
Fényes vörös Reishi gomba a DXN farmján

A Ganoderma jelentése

A Lingzhi-nek, ennek a csodálatos gyógygombának a neve két görög szóból tevődik össze: gano – csillogó, és derma – bőr. Ez a jelentés nagyon találó, hiszen a gomba felszíne tényleg sima, fényes, csillogó, és az emberi bőrre nézve is csak előnyös hatásai ismertek. Én már nagyon régóta csak a DXN Ganodermás szappanját használom például (DXN Ganozhi Soap).

Pecsétviaszgomba: egy csodálatos gyógynövény

A Lingzhi már a legelső kínai gyógyszerkönyvben, Shennong gyógynövénykönyvében is a legmagasabb minőségű „gyógyszerek” közt szerepel. Azért is különleges, mert még huzamosabb ideig történő fogyasztás esetén sem okoz mérgezést és nincs semmilyen káros mellékhatása. Ugyanebben a műben 6 színváltozatáról írnak, melyekről mára kiderült, hogy külön gombafajok.

A vörös színű Reishi-t a pecsétviaszgombával (Ganoderma lucidum) azonosították, mely javítja az állóképességet, fokozza a szervezet öngyógyító képességét, segít abban, hogy megőrizzük egészségünket, és hosszú életet élhessünk.

Shen nung híres Gyógyszerkönyve
Hagyományos kínai győgynövény enciklopédia

A DXN bio Ganoderma termesztése

DXN vörös Reishi gombák
A DXN 6 legjobb vörös Reishi gomba fajtája

A vadon növő Ganoderma nagyon ritka és nehéz begyűjteni. A gomba hatóanyagtartalma legtöbbször már közel sem optimális, emiatt hatása nehezen kiszámítható.

Ha „vad” Ganodermából akarnánk termékeket előállítani, a minőség standardizálása szinte lehetetlen lenne, mivel a gombára csak ritkán bukkannánk rá és a hatóanyagtartalma még ekkor is nagyon változó lenne, akár a gombák különböző kora miatt is.

Spóraszétválasztó termesztési módszer

1970-ben a Kiotói Egyetem Élelmiszertudományi Kutató Intézetének egyik technikusa, Dr. Yukio Naoi sikeresen alkalmazta a "spóraszétválasztó termesztési módszert" a Ganoderma termesztésére. A módszert 1975-ben vezették be Ázsiában. Mivel ott a klíma és a talaj rendkívül kedvező, ez az eljárás mára széles körben elterjedt.

A DXN Ganoderma gyártási folyamata
A DXN Ganoderma gyártási folyamata

Ganoderma: a misztikus gyógynövény

Lang Shi-zhu: A Song-hegy sólyommal és Ganodermával
Lang Shi-zhu: A Song-hegy sólyommal és Ganodermával [Qing-kori selyemfestmény, 嵩獻英芝 (清) 郎世宁]. A Tajpej-i Palotamúzeum gyűjteményéből.

A Ganoderma gyógygombát több mint ezer évig rejtélyek övezték. Az emberek csak annyit tudtak, hogy „a Ganoderma megőrzi a fiatalságot, és rendszeres fogyasztás esetén hosszú életet biztosít". A kínai alkimistákon kívül évszázadokig senki nem fogott tudományos kutatásba, hogy megállapítsa, miért is oly hatékony.

Az 1960-as évek végétől kezdődően számos kutatást végeztek a világ minden pontján, melynek következtében - az együttműködő kórházak, egyetemek és gyógyszeripari vállalatok klinikai kísérleteinek segítségével - végre megfejtették kivételes hatékonyságának titkát.

Ganoderma gyógygomba, Ren Xun: Magu születésnapi ajándéka
Ren Xun: Magu születésnapi ajándéka [Qing-kori selyemfestmény, 麻姑獻壽圖 (清) 任薰]. Changshu város Kulturális Bizottságának gyűjteményéből.

A Ganoderma fontos alkotóelemei

Szerves germánium (Ge)

A szerves germánium akár másfélszeresére növeli a vér oxigénfelvevő képességét; javíthatja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását. Dr. Kazuhiko Asai kutatásai szerint a Ganoderma 800-2000 milliomodrészben tartalmaz germániumot. Ez négy-hatszor annyi, mint amennyi a ginszengben (Panax ginseng) található, amely pedig szintén egy nagyra tartott és kiváló gyógynövény. 

Poliszacharidok

A poliszacharidok egyszerű cukrokból álló óriásmolekulákm melyek hatékonyan támogatják az immunrendszer optimális működését.

Több gomba-poliszacharid esetében a kutatások tumorgátló hatást igazoltak. Japánban az 1970-es évek végétől törzskönyveztek gomba-poliszacharidokat tartalmazó gyógyszereket, melyeket azóta is a klinikai daganatterápia kiegészítéseként adjuváns terápiában alkalmaznak.

DXN Ganoderma gyógygomba 3 hónapos korában
DXN-es Ganoderma gyógygomba 3 hónapos korában

Triterpének

A triterpének miatt van elsősorban a Ganodermának keserű íze. Minél magasabb egy gombafaj triterpén tartalma, az íze annál keserűbb. A Ganoderma triterpén vegyületei antivirális hatásúnak bizonyultak.

A pecsétviaszgomba varázslatos, igazolt gyógyhatásai

A pecsétviaszgomba kiterjedt és kúraszerű alkalmazása a következő jótékony hatásokkal jár:

 • Javítja az immunrendszer működését (immunmoduláns hatású),
 • Segít a leromlott egészségi állapotú betegek gyógyulásában,
 • Tumorellenes: kiemelt jelentősége van a gyomor-, a vastagbél-, a máj- és a hasnyálmirigyrák kiegészítő kezelésében
 • Májvédő,
 • Kemo- és radiopreventív,
 • Fekélyellenes,
 • Vírusellenes,
 • Magas vérnyomás ellenes,
 • Koleszterin- és trigliceridszint-csökkentő,
 • Vérrögképződést gátló,
 • Antidiabetikus és antioxidáns hatású
DXN Lingzhi gomba
DXN-es fejlesztésű bio Lingzhi gomba

Tényleg mindenre jó a Ganoderma?

Elég hihetetlenül hangzana, ha azt állítanánk, hogy a Ganoderma gyógygomba univerzális orvosságként mindent meggyógyít és a modern betegségek ellenszere. De mi van, ha ez mégis igaz? Járjunk utána!

Yukio Naoi, Kiotói Egyetem Élelmiszeripari Tudományos Kutatóintézet:

„A Ganoderma valóban univerzális orvosság?" Most ne a történelem során felbukkanó betegségekről beszéljünk, hanem a modern betegségekről. Hogy megtaláljuk a választ, tizenhárom éven keresztül újra és újra megvizsgáltuk a hatásait. Kielégítő eredményeket kaptunk.

Az első kérdés az, hogy a Reishi minden betegség esetén hatásos lehet-e. A válaszunk: „igen", mert képes arra, hogy karban tartsa a modern ember egészségét. Egy kevésbé egészséges ember számára a Ganoderma az emberi test leggyengébb, legerőtlenebb részére is hatással van. Egy beteg ember esetében gyökerénél ragadja meg a problémát, és lehetővé teszi a felépülést.

A Lingzhi képes a kiegyensúlyozatlan szervezetben a felborult egyensúly helyreállítására és egészségessé teszi azt. Nincs eltérés az emberi fajok között, legyen az ősi vagy modern. A pecsétviaszgomba minden esetben ugyanazzal a hatással bír. Emberek a világ minden részéről azonos eredményeket tapasztalhatnak.

Ha egy beteg szervezete különösen jól reagál a Ganoderma gyógygombára, az olyan, mintha egy szabadalmaztatott gyógyszer a maximális hatást váltaná ki. Tény, hogy eddig senkinél nem tapasztaltak olyat, hogy negatív hatással lett volna a páciensre vagy esetleg elégtelen eredményt nyújtott volna.

Reishi gombák a DXN farmján
Függőleges felfüggesztési módszerrel termesztett Reishi gombák a DXN farmján

Mindez túl szép, hogy igaz legyen?

Nagyon jó, ha az ember nem fogad el mindent fenntartás nélkül, amit az orra elé tolnak. Bár engem még a DXN szponzorom régi oldalán található információ is elég volt, hogy meggyőzzön, nem kell mindenkinek elhinni azt, amit egy DXN-es hálózatépítő oldalán talál a Lingzhi-ről.

Javaslom, hogy nyugodtan keressen rá mindenki a Ganoderma gyógygomba hatásaira például a pubmed.gov nevű oldalon, amely telis-tele van cégfüggetlen kutatási eredményekkel a Reishi-re vonatkozóan is.

Én viszont még mindig azt mondom, hogy a puding próbája az evés, a Ganodermáé pedig a szedés 😉

Személyes tapasztalatom a Ganodermáról

,,Több éve szedem napi szinten, kisebb-nagyobb mennyiségben, és tény, hogy nagyon nehezen betegszem meg. Ha mégis „benyelek” valamit, akkor sem tart sokáig. Még a legvadabb influenzajárványt is, ami másokat akár egy hétre is ledöntött a lábáról, egy nap alatt kihevertem. A DXN ganodermás kávéja azon kívül, hogy isteni finom, megszüntette a magas vérnyomásomat és üres hasra is iszom, mert nem ég tőle a gyomrom." - Takács Gergely, a Kávékirály

Kávékirály bemutatja a DXN Ganoderma gyógygomba kivonatokat
Bemutatom a DXN Ganoderma gyógygomba kivonatokat
Ganoderma és Poria gyógygomba-selfie
DXN Ganoderma és Poria gyógygomba-selfie