Miért kezdtem el gördeszkázni 42 évesen BMX Flatland kerékpározás után a DXN kávé üzlet mellett?

Read English version here

Szükségem volt néhány változásra az életemben. Tizenöt év BMX Flatland kerékpározás után gördeszkázásra váltottam 2019. februárjában. A sport szeretete és az általa nyújtott sikerélmény fizikailag és szellemileg is egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá tesz. Ha sportolok, könnyebben megbirkózok a munkahelyi stresszel és a napi három kutyasétáltatással járó stresszel egész évben.

Túl öreg a deszkázáshoz? Mi az, hogy öreg? 😉

Miért vonultam vissza a BMX Flatland-től?

Ha nem is végleg, de legalább egy időre visszavonultam a BMX Flatland kerékpározástól, mert sok stressz alá tett. Többek között egyre nehezebbé vált a BMX-ezést beilleszteni a napirendembe.

Meg kellett találnom a megfelelő időt a kerékpározásra, ami számomra a kora reggel, az alábbiak miatt:

kutyáim sétálása,

munkába ingázás,

sötétség,

időjárás és az

emberek.

BMX Flatland-estként mi motivált a DXN MLM üzletben?

Ebből a rövid videóból megtudhatod:

A Flatland és a DXN MLM is sok munkával és kevesebb sikerrel jár az elején

Panelkutyák

A kutyasétálás nem mindig megy ideálisan, mivel a kutyák nem gépek. Elégedett vagyok velük, általában időben elvégzik a dolgukat, de legyen ez csak 10-15 perccel több, ez bizony szinte biztosan jelentheti a munkába rohanást, a haragot, a frusztrációt és az időhiány tönkreteszi a BMX gyakorlást.

Kezdetben, nagyjából az első három évben elég jól viseltem a panelkutyás életet, de utána egyre jobban belefáradtam és belefásultam ebbe az értelmetlen, önmagam által megalkotott börtönéletbe, ami nem a kutyáimnak volt rossz, mint azt sokan gondolnák, hanem nekem, minden túlzó önsajnálatot félretéve, hiszen a kutyáim panelban többet mozogtak a napi három séta alatt, mint sajnos a legtöbb kerti kutya, és a séták közt boldogan, csendben, békésen szundikáltak.

Vannak olyan helyzetek, amik cselekvésre ösztönöznek. Ilyen a panlekutyás-élet is.

Autóvezetés munkába minden nap

Az egész napom a kutyasétáltatás körül forgott. Ha kutyáim „késnek” a dolguk végzésével, én is kések munkából. A forgalomban rohanni nem biztonságos, és késés miatt dühös, ingerült hangulatban autóba ülni sem. Ó, egyébként, ha már itt tartunk, ugye mondtam már, hogy ne fogadj be kutyákat, ha lakásban élsz? Ha nem, akkor most elmondom. A kutyáimmal lakásban való élés teljesen bekorlátozta a szabadságomat.

Napi 1 órámba telt oda-vissza munkába menni autóval, ismerve minden forgalmi lámpát, tudva, hol melyik sávban érdemes menni, hogy tempósan, de biztonságosan tudjak haladni. Mert az óra ketyegett mindig munkába menet, és hazafelé is. Lehet, hogy időben sikerül otthonról elindulni, de a forgalom sokszor keresztbe tett. Persze sokan belekalkulálják a forgalmat is, de én hiába tettem, ha a kutyasétáltatás nem annyi idő alatt ment végbe, mint azt én kiszámoltam, mindent figyelembe véve. De mennyire élet az, mikor az embernek mindent ki kell előre számolnia, és még így sem biztos, hogy jól sül el a dolog? Jóból is megárt a sok….

Vannak, akik nálam sokkal többet utaznak nap mint nap a munkahelyükre, szóval én akár be is fejezhetném a rinyálást, mondanák páran. Mai eszemmel biztos, hogy még kutyák nélkül sem dolgoznék sokáig olyan helyen, ami messze van. Vagy keresnék közelebb, vagy ha olyan jó a munkahely – van ilyen egyáltalán? – akkor közelebb költöznél. Ahol van akarat, ott megvan az út is. De erre jobb, ha hamar rájön az ember. Ha valahol nem jó, arrébb kell menni, hiszen nem vagyok fa, ami gyökeret vert valahol.

Egy kis stresszoldó, már ha valaki szereti a mulatós zenét 🙂

Ez volt a napi útvonalam munkába autóval

Amikor felkel a nap

BMX Flatland riding at sunrise: no hand hang ten trick
Zónában vagyok: napkeltekor minden remek

Fényre van szükségem, hogy biztonságosan BMX-ezhessek. Az első napfény nem mindig a számomra megfelelő időszak a sporthoz.

Télen a nap 6 órakor kel fel, és legkésőbb 7: 20-kor mennem kell munkába, hogy időben oda tudjak érni.

A kutyáimmal való séták nem kapcsolódnak a napfényhez. Velük mindennap pontosan ugyanabban az időben járok ki.

De a sötétség azt is jelenti, hogy a BMX Flatland-nek lőttek, legalábbis reggel, mikor a legideálisabb lenne számomra.

A sötétséghez és a napfényhez való alkalmazkodás szintén egy stressz tényező az életemben.

Változó időjárás

BMX Flatland trükk esőben: hitch hiker
Örülj neki, ha esik az eső…főleg, ha eláll 🙂

Az ideális időjárás számomra tavasszal és nyáron van akkor, amikor felkel a nap, de még nem süt a pályámra, ahol BMX-ezek.

Ez nagyon kora reggel van, hajnalban. Amíg nem voltak kutyáim, fel tudtam kelni hajnali 4-kor vagy 4:30-kor. és kimentem biciklizni.

Akkor 25 éves voltam. A Flatland-et is későn kezdtem – már ha beszélhetünk-e ilyenről egyáltalán, hogy bármi újat és jót késő lenne-e valaha is elkezdeni.

Most 3 kutyám van, és sétálásuk az első dolgom reggel. A séták idejét a nem túl jól fizetett angol tanári állásomhoz igazítottam.

Miután hazaértem a kutyáimmal a reggeli sétából, és mielőtt munkába kellett volna vezetnem, akkor lenne ideális kimenni és gyakorolni (BMX Flatland körökben így hívjuk az edzést).

Volt egy időszak, amikor ezt meg is tudtam csinálni, még kutyasétáltatás előtt is, de belefáradtam, hogy időben kelljen még egy dolgot tennem, és hogy ezzel a Flatland (talaj) gyakorlásomat az óra zsarnoksága tönkretette.

Az, hogy a reggeli kutyasétáltatás miatt is rohannom kellett haza BMX-ezésből, szintén eléggé stresszessé tett.

Mert a panelkutyások élete nem csak játék és mese…

Üres pályán szeretek BMX-ezni

A kora reggel nemcsak azért nagyszerű, mert nincs hőség, hanem azt is jelenti, hogy kevesebb vagy egyáltalán egy ember sincs a pályámon, ahol gyakorolok. Néhányan feljárnak futni, de a pályám körül futnak, tehát nem zavarnak engem. De ha az emberek focizni jönnek, ez számomra egyenlő egy tönkretett gyakorlással. Tehát a tömeg elkerülése érdekében inkább hajnalban vagy nagyon kora reggel jártam fel Flatlandezni. Vagy legalábbis régen, amíg kutyák nélkül éltem….

Ezek a BMX Flatland trükkjeim még befejezezetlenek
Ezen a pályán ma már gördeszkázok

A másik okom, amiért leállítam a BMX Flatland-del

Odyssey Frequency G BMX Flatland külsőgumik: új és rongyosra koptatott
Odyssey Frequency G BMX Flatland külsőgumik: új és rongyosra koptatott

Úgy éreztem, hogy megragadtam egy szinten, és nem tudtam előrehaladni, fejlődni a trükkökkel. Ez szintén stresszessé tett, és szükségem volt egy kis szünetre. Eladtam hát szeretett kis sárga BMX kerékpáromat, mert hónapok óta nem tudtam használni a fent említett tényezők miatt. Eladtam, hogy ne lássam a garázsban minden nap, hogy ne zavarja a gondolataim. Aztán később természetesen megbántam egy kicsit, de őszintén szólva, nem lenne időm és energiám a gördeszkázásra és a BMX-re is. A gördeszkát nagyon megszerettem, szóval ebből a szempontból nem bántam meg, hogy eladtam a Flatland bicóm.

Le volt eresztve teljesen a gumiabroncsom is, mert túl vékonyra koptattam, mint minden Flatlandes, és defektet kaptam emiatt. Új külső gumikat kellett volna rendelnem, de nem voltak raktáron a boltban, ahonnan venni szoktam, és még ha új gumikat is vásároltam volna, a fenti okok miatt nem tudtam volna használni. Szóval nem láttam értelmét egy vagon pénzt beleölni az új Odyssey Frequency G 1.75-ös külsőkbe (ezek váltak be nekem a legjobban), mert nem tudtam volna kihasználni, használni továbbra sem a BMX-em.

A defektes BMX gumira is egy jelként tekintettem, hogy váltanom kell.

A gördeszkázás vajon kevesebb stresszel járna?

Ha Morinzhi-t iszok utána, akkor tuti 🙂
Már kertesházból, sokkal kiegyensúlyozottabban járok fel deszkázni 🙂

Még mielőtt rátérnék a gördeszkára, megosztok veled pár dolgot a stresszről, amiről sokat írok.

A stressz alapjában véve nagyon idegen a természetemtől, de sajnos a 8 év „panelkutyázásnak”  és a vidékre való munkábajárásnak meglett a böjtje: magamhoz képes nagyon ideges és türelmetlen lettem, ami, ha nagyon sajnálni akarnám magam, érthető is lenne, viszont hamarabb kellett volna lépnem költözés terén is. A tükör mindig megmondja, ki a hibás. Sajnos utólag nagyon bölcs tudok lenni. De legalább valamikor tanulok a hibáimból, és talán másoknak is segít a példám, hogy ne menjen rá az élete, a sportolása arra, hogy nem költözik időben kertesházba a kutyáival.

Először azt hittem, hogy a gördeszka kevésbé komoly dolog lesz az életemben, mint a BMX Flatland, de tévedtem. Komolyan veszem a deszkázást, ami olyan tünetekben is jelentkezik nála, mint a frusztráció, amikor esik, és nem tudok (vagy nem kellene) kimennem, vagy nem tudok gördeszkázni minden nap munka előtt.

Várjak (míg rendesen felszárad), vagy deszkázzak?

Annak ellenére, hogy otthon balanceboard-oztam (vizes flakonon egyensúlyozni kerék nélküli gördeszkával), amikor nem tudtam kimenni a pályára gyakorolni, ez egyáltalán nem ugyanaz.

,,Egyensúlydeszkázás” a szobábam – balanceboarding in the room

Valami, amiért érdemes élni

Live to skate another day
Coconut wheelie old school skateboarding trick by Skateboarding over 40
Kókuszdió-kerekezés – coconut wheelie.
Forrás: Skateboarding over 40

Biztos megmondanák páran, hogy milyen rossz is annak, aki egy sport miatt él.

Én most a gördeszkázásról, mint komoly hobbiról írok, ami nagyon fontos szerepet tölt be az életemben.

Szerintem úgy egészséges, ha mindenkinek van valami olyan dolog az életében, amit imád csinálni. Ami nélkül üresebb lenne az élete.

A gördeszkázás nem helyettesítheti a családot. Szülőket, gyerekeket, kutyákat, macskákat, barátokat, barátnőket.

(Hoppá, figyelitek a sorrendet – itt a fraud-i elszólás, működik a tudatalattim… 😊 Sértődés ne essék, akinek kisállata van, az átérzi 😉)

Gördeszka fanatikusoknak nagyon találó az angol „Live to skate another day – élj, hogy deszkázhass egy újabb napot” kifejezés.

A gördeszkázásra úgy tekintek, ahogyan a BMX Flatland-re: egy olyan dologra, amely értelmet ad az életemnek, valamit, amit alg várok, hogy csinálhassak, valamit, amiért érdemes felkelnem, valami, ami sikerélményt ad.

A gördeszkázásra úgy gondolok, mint régen a Flatland-re: valamire, amiért érdemes élni. Tudom, hogy ez triviálisnak tűnhet, de mutatok egy példát neked arra, ami bepillantást nyújt (beteg?) gondolkodásmódomba:

Gördeszkázás és munkahely: mennyország és pokol

Mikor van időm gördeszkázni munka előtt, szép, meleg, napos időben reggel egy üres pályán, ez egy hatalmas kontraszt ahhoz képest, mint iskolában tanárként dolgozni.

A pályám egy kimondottan kellemes hely, szinte már zöldövezet fákkal, bokrokkal és fűvel, és a háttérben látom a Bükk hegység domborulatait. Tudom, hogy több ezer táj van szerte a világon, ami még az Avastetői Ifjúsági Parknál is festőibb, de ez a hely békével és nyugalommal tölt meg engem. Éppen ellenkezőleg, mint a munkahelyem. Olyan,  ez mint menny és pokol.

A videóm címe ‘Forty by Nature’, mert régi kedvencem a Naughty by Nature

Hogyan kapcsolódik a gördeszka az MLM üzlethez?

Mindenekelőtt azért, mert (újonc, de lelkes és kitartó) gördeszkás vagyok, aki a DXN MLM üzlettel foglalkozik. A legfontosabb az, hogy úgy gondolom, hogy az online gombáskávés többszintű marketing üzlet (Multi-level Marketing) az egyetlen eszköz, amely közelebb hozhat a céljaimhoz.

Mik a céljaim az online Ganoderma gyógygombás kávés Network Marketing üzlettel?

A gombáskávé üzlet számomra az egyetlen módja annak, hogy az általam kívánt életet élhessem.

Egy tisztességes kertesházat akarok venni a Balatonparton, hogy szabad életet élhessek a kutyáimmal, és így több szabadidőm legyen a gördeszkázásra, BMX-ezésre és egy teljesen új világ tárulhasson elém.

Biciklizés 3 kutyámmal, még panelkutyásként

Frissítés

Szerencsére sikerült kertesházba költöznünk, igaz, nem a Balcsi déli partján, de nagyságrendekkel kiegyensúlyozottabb most az életünk a kutyusokkal.

Úton a cél felé: kutyáimmal végre már kertesházban

A célom viszont továbbra is a Balaton, és az anyagi függetlenség. Nagyon szeretnék segíteni mindenkinek, akinek olyan céljai vannak, amire esetleg csak álomként tekint, mer nem tud rá megoldást, hogy megvalósítsa őket.

Hozzátok csak egy kérdésem van: kipróbálnál egy másik fajta kávét?

Ha igen, tedd meg itt az első lépést: DXN tagság

Ez az írásom eredetileg az angol oldalamon jelent meg 2019 április 27-én.